Νέο τοπίο στην αγορά της κρουαζιέρας από το 2025 με την επιβολή Τέλους ανά επιβάτη

Τι λένε στη Σαντορίνη και στη Μύκονο για το Τέλος 20 ευρώ ανά επιβάτη στην αιχμή της σεζόν

Η Ελλάδα αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για την κρουαζιέρα με διαρκώς αυξητικές τάσεις. Η πρόσφατη ανακοίνωση για την επιβολή Τελών ανά επιβάτη που επιβιβάζεται από κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια, προκάλεσε κραδασμούς στην αγορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως αντιμετωπίζουν το μέτρο οι Δήμοι της Σαντορίνης και της Μυκόνου που επιβλήθηκε το υψηλότερο Τέλος.

Αναλυτικά, όπως έχει ανακοινωθεί, από το 2025 θα επιβληθεί Τέλος Κρουαζιέρας 20 ευρώ ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της Σαντορίνης και της Μυκόνου και στα υπόλοιπα λιμάνια 5 ευρώ για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Το Τέλος θα είναι μειωμένο κατά 40% τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο δηλαδή 12 ευρώ για Σαντορίνη και Μύκονο και 3 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια και αντίστοιχα μειωμένο κατά 80% τους μήνες Μάρτιο έως Νοέμβριο δηλαδή 4 ευρώ για Σαντορίνη και Μύκονο και 1 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια. Από την επιβολή των Τελών υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν 50 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα κατανέμονται κατά 1/3 στους Δήμους που αποβιβάζονται οι επιβάτες κατά 1/3 θα εγγράφονται στο υπουργείο Ναυτιλίας με σκοπό την εκτέλεση λιμενικών έργων και κατά 1/3 θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.

Στη Σαντορίνη σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δήμου Θήρας εκδόθηκε ψήφισμα στο οποίο υπάρχει αίτημα, όπως η επιβολή του Τέλους εισόδου προορισμού στο νησί καθώς και το ύψους αυτού να ορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θήρας. Παράλληλα, ο Δήμος ζητεί το Τέλος εισόδου να αποτελεί εξ΄ ολοκλήρου έσοδο του δήμου Θήρας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως μόχλευση βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, βελτίωσης των υποδομών και άμβλυνσης θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Όπως ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, στο παρελθόν είχε ζητήσει σε συνεντεύξεις του τη δυνατότητα επιβολής Τέλους. Ωστόσο, θεωρεί ότι η ρύθμιση των ταξιδιωτικών ροών από την κρουαζιέρα στη Σαντορίνη δεν θα επιτευχθεί με την επιβολή Τέλους, αλλά με την εφαρμογή του Berth Allocation. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να μπαίνει στη λογική αν είναι φθηνό ή ακριβό το Τέλος. Αυτό που έχει σημασία είναι το Τέλος να εισπράττεται εξ’ ολοκλήρου από τον Δήμο, καθώς αυτά τα χρήματα είναι αναγκαία για υποδομές, αναπλάσεις, σχολεία, καθώς η κοινωνία τα έχει ανάγκη. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο το Τέλος δεν πρέπει να κατευθυνθεί στα λιμενικά ταμεία, καθώς είναι επίφοβο να απομακρυνθούν διοικητικά από τους Δήμους. Ειδική αναφορά έκανε δε, στο ότι υπάρχουν εταιρείες κρουαζιέρας οι οποίες φέρνουν στο νησί υψηλής οικονομικής δυνατότητας επισκέπτες οι οποίοι ούτε καν θα παρατηρήσουν το Τέλος εισόδου Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας δεν μπορούν να βγάλουν την Σαντορίνη από τον χάρτη των διαδρομών τους. Να σημειωθεί ότι για περισσότερα από 20 χρόνια τα Τέλη για επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, έχουν επιβληθεί ανάλογα με το κόστος του εισιτηρίου. Το ανώτατο τέλος που εισπράττει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας είναι 0,35 ευρώ, από τα οποία 0,33 ευρώ παραμένουν καθαρά στο ταμείο. Το 2023, η Σαντορίνη υποδέχτηκε 1,3 εκατ. επιβάτες, αποφέροντας στο Ταμείο πάνω από 430.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο δήμος Μυκόνου έχει ζητήσει να τεκμηριωθεί το ύψος του συγκεκριμένου Τέλους, το οποίο προτείνεται να αντιστοιχεί στο μέσο όρο της αξίας του Τέλους που ισχύει στους υπόλοιπους ανταγωνιστικούς προς τη Μύκονο προορισμούς. Επίσης, έχει ζητήσει τα έσοδα από την είσπραξη του συγκεκριμένου Τέλους να αποδίδονται στο σύνολό τους στη Μύκονο με τη λογική της ανταποδοτικότητας, προκειμένου να επενδυθούν υποχρεωτικά για τη βελτίωση των τεχνικών υποδομών και των υπηρεσιών που εξυπηρετούν την κρουαζιέρα και τους επισκέπτες του νησιού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δήμου για το 2025, λαμβάνοντας υπόψη την κίνηση των 2 τελευταίων ετών, μόνο από το λιμάνι της Μυκόνου θα εισπραχθούν 21.018.812 ευρώ. Ο δήμος εκτιμά ότι θα προσεγγίσουν το νησί 728 κρουαζιερόπλοια με 1.225.987 επιβάτες.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μυκόνου κ. Χρήστο Βερώνη, η καθιέρωση του Τέλους κρουαζιέρας στο ύψος των 20 ευρώ για τη Μύκονο, από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είναι φανερό ότι σκοπό έχει τον περιορισμό των προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων και την αποτροπή των επιβατών της κρουαζιέρας να αποβιβαστούν στο νησί, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου του υπερτουρισμού που λανθασμένα υποστηρίζεται ότι αντιμετωπίζει το νησί της Μυκόνου.

Ο κ. Βερώνης συμπληρώνει τα εξής: «Έχουμε δηλώσει και έχουμε τεκμηριώσει την άποψή μας, ότι η Μύκονος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού όπως αυτό παρουσιάζεται σε άλλους διεθνείς και εγχώριους προορισμούς. Το νησί μας, το οποίο παραδοσιακά είναι συνδεδεμένο με την κρουαζιέρα και την εξυπηρετεί από τα μέσα της του προηγούμενου αιώνα, διαθέτει σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, τόσο στο τομέα των λιμενικών εγκαταστάσεων όσο και σε αυτόν των θαλάσσιων και οδικών μεταφορών και μετακινήσεων. Η αγορά του νησιού μας είναι οργανωμένη κατά τρόπο ώστε να παρέχει επαρκείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους επιβάτες της κρουαζιέρας. Τα όποια φαινόμενα πληθυσμιακών συγκεντρώσεων που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού σε ορισμένες χρονικές περιόδους, είναι απολύτως διαχειρίσιμα και λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Ήδη ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου και τους φορείς της κρουαζιέρας εκπόνησε και θέτει σε εφαρμογή από το 2025 σύστημα εξορθολογισμού των προσεγγίσεων της κρουαζιέρας στο νησί (berth-allocation). Έτσι θα αποφεύγεται η ταυτόχρονη προσέγγιση μεγάλου αριθμού κρουαζιερόπλοιων στη Μύκονο ορισμένες μέρες της εβδομάδας και οι αφιξοαναχωρήσεις θα κατανεμηθούν αναλογικά στο επταήμερο. Η μη ύπαρξη υπερτουρισμού  στη Μύκονο δεν αναιρεί το γεγονός -που μεταξύ των πρώτων είχαμε επισημάνει- του προκλητικά χαμηλού Τέλους της κρουαζιέρας στα 0,35 ευρώ ανά εξερχόμενο επιβάτη. Για τον λόγο αυτόν είχαμε ζητήσει να αναπροσαρμοστεί και να εισπράττεται από το Λιμενικό Ταμείο αποκλειστικά για τις ανάγκες βελτίωσης των υποδομών και των υπηρεσιών εξυπηρέτησης της κρουαζιέρας».

Ο Δήμαρχος καταλήγει λέγοντας ότι ο προορισμός Μύκονος θα πάψει να είναι ανταγωνιστικός για την κρουαζιέρα και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα επεκτείνεται χρονικά σε περιόδους χαμηλής τουριστικής έντασης (εκτός σεζόν) και περιορισμένης ζήτησης υπηρεσιών και προϊόντων, η τοπική οικονομία και η επιχειρηματικότητα της Μυκόνου θα πληγούν σοβαρά.

Πηγή: travel.gr